23 Ağustos 2014 Cumartesi

Empati, Hayat Kurtarır





Yaşamak için öldürmene lüzum yok. Sen onsuz da yaşayabilirsin. Et. İhtiyaç duyduğunu sandığın bir zamanlar bir cana kıyılmasını sağlayan parça. Besin demiyorum. Çünkü değil. Bir ceset.

Ben vejetaryenim.Tuhaf değil mi? bir cins ismi gibi. Halbuki hayat kurtaran olmak demek bu benim için. Ben ki tavuk etine asla hayır diyemeyen kişi 3 aydır vejetaryenim. Çünkü yaşam vaat ediyorum.Çünkü hayat kurtarıyorum. "Sen yemeyince ölmeyecekler sanki" dediklerinizi duyar gibiyim. Ölmeyecek. Gerçekten ölmeyecek. Ben vejetaryen olursam, sen olursan, o olursa katliamlar suikastlar yok olur. En azından ben olursam azalır. 

Ben buyum dediğimde karşımdan tepkiler her zaman olumsuz oldu. Haliyle olacak Adana' da yaşıyorum yani. Her 50 metreye bir kebapçı olan bir yerde. 'Sen yemezsen senin hakkını da ben yerim' oldu canım başka? Benim hakkım buysa kenarda kalsın. Kaldığında ne olacak çürüyüp gidecek tıpkı bağırsaklarımda kaldığında olduğu gibi. Bir kere yemezsem kesilmeye son verilmeyecek ama hep yemezsem daha az kesilecek o boyunlar.

"Talep azalırsa, kesim de azalır."

Demeyecek misiniz bana? 'Et yemezsek protein alamayız' diye. Yanlış. Alırsın etten protein ama çiğ yersen. Pişirirsen protein sıfıra düşüyor.


Daha önceden okulda tartışma konusu olarak açtığım bu konu üzerinde durulmasına izin verilmiyordu. Çünkü o zamanlar bende değildim. 'Beni tatmin edecek nedenler olursa, olurum' diyordum. Hazirana kadar. Ben şimdi size vejetaryen olmak için nedenleri sıralayacağım.

Vejetaryen Olman için 20 İyi Neden
  1. Vejetaryenler daha sağlıklı ve daha uzun ömürlüdürler.
  2. Vejetaryenler daha duyarlı ve yaratıcıdır. Duygusal zekaları daha gelişmiştir.
  3. Vejetaryenlerin zihinleri daha iyi çalışır.
  4. Vejetaryenler daha şuurlu ve ruhsal gelişmeye açıktır.
  5. Vejetaryenler daha az kilolu, çekici ve cinsel açıdan faaldir. 
  6. Biyolojik açıdan insan bedeni etoburluğa uygun değildir.
  7. Et zor hazmedilir, ağrılık yapar, sindirim sistemi yavaşlatır, bağırsaklarda çürür ve kabız yapar.
  8. Etteki toksinler insanı zehirler. 
  9. Etteki hormonlar insan bedenine işler. 
  10. Et mikrop, virüs ve kir yuvasıdır. Meyve ve sebzeler temizdir, çiğ de yenilebilir. 
  11. Et kanserojendir. Meyve, sebze ve otlar şifalıdır.
  12. Et çabuk bozulur, pis kokar ve görüntüsü kötüdür. Meyve ve sebzeler güzel kokar ve görüntüleri hoştur.
  13. Ette önemli bir gıda yoktur, sebze ve meyveler ise en önemli vitamin ve mineralleri barındırlar, yeterli miktarda protein de içerir. Fazla protein zararlıdır ve yağa dönüşür. Vejetaryenler dahi bir çok kez aşırı protein alabiliyorlar. 
  14. Et tatlandırmak için bekletilir, pişirilir ve sos ve baharat eklenir. Meyve, sebze ve otların bin bir tadı ve lezzeti vardır. 
  15. Et yeme hayvanların vahşi bir şekilde katledilmesi gerektirir. Meyve ve sebzeler doğa tarafından yenilmek için sunulmuştur. Bir meyve kopardığın zaman ağacı veya bitkisi ölmez. Yenilmek için yaratılmıştır. 
  16. Et pahalı bir gıdadır.
  17. Hayvancılık geniş meraların hayvanlara tahsis edilmesini gerektirir. Bu alanlar tarıma tahsis edilse daha çok insanı doyurabilecek besin üretilir.
  18. Hayvancılık çevre kirliliğe yol açar.
  19. Tarih boyunca en ünlü düşünürler, filozoflar, bilim adamları ve sanatçılar vejetaryendi.
  20.  Dünya nüfusunun önemli bir bölümü vejetaryendir. 
          Buna ek olarak benim olma nedenime gelince;
  • Hayvanların sinirleri, duyguları, aileleri vardır. Bitkilerin sadece duyguları vardır ve her bitkiyi öldürerek yemiyoruz. Biz onlardan besinimizi alırken onların vejetatif üremesine de yardımcı oluyoruz.
  • Bir yavruyu annesinden ayırmak ne acıklı değil mi? Aynı şey hayvanlar içinde geçerli.
  • Yuva bozarsan, yuvan olmaz.  -Bir anne atasözü ;)
  • Eğer ki sadece bir kişi ömrü boyunca et yemezse ortalama 30 inek, 40 koyun, 900 tavuk ve milyonlarca balık hayatta ve aileleriyle kalır. 

Vejetaryenlikte dikkat edilecek hususlar: Organik ve ilaçsız gıdalar tercih edilmelidir. Zaman zaman B12 vitamini, yoğurt, deniz mahsulleri, vitamin hapları, bira mayası, soya gibi kaynaklardan takviye edilmelidir. Fazla ekmek, hamur işleri, yumurta, süt mamulleri, pirinç, tuz, şeker yenmemeli. Sağlık için her gün çiğ sebze ve meyve yenmeli.

       *****Darısı vegan olmama...

" Empati, hayat kurtarır." -Can Çetin

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba 2014den beri vejateryenim. Bu hayatta en gurur duyduğum şeylerden beri. Vejetaryenligin sağlık vs. Gibi konularda hiç artisi olmasa dahi hayvanlarin yaşam hakkını korumak dahi benim için vejetaryenlige yeter. Vejetaryen olma kararımin altında en büyük paya sahip olan kedi-oglum Misket'e de buradan saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Ayrica ben de Adanaliyim. Adanalı vejetaryenleri ayrıca takdir ediyorum. Evet, benim de son sözüm darısı vegan olmama. 😃

    YanıtlaSil