10 Ağustos 2014 Pazar

Dürüstlük Bazen Öldürür. Zenne - Film Yorumu


Tüylerim hala diken diken. Buz kesildim. Kaç peçete göz yaşlarıma sünger oldu bilmiyorum. Yok böyle bir film. Hala inanamıyorum.

'Pazardan aldım oğlan eve geldim kız...'-Filmde bir replik...

Henüz izledim. Sıcak sıcak anlatayım. Zenne yani Dansçı baş rolde Can adında bir çocuk var gey barlarda zennelik yapıyor. Can' ın bir arkadaşı olan Ahmet. Malesef ki Ahmet. Ahmet diyorum Ahmet. Hani şu sırf homoseksüel olduğunu babasına söyledikten sonra babasının onu vurduğu Ahmet. O Ahmet. Keşke o Ahmet olmasaydı. Tüm bunlar kurmaca olsaydı. Ne vardı ki kurmaca bir film çekseydiniz. Hadi Ahmet diyelim sonunda niye Ahmet yıldız olduğunu söylüyorsunuz.



Ahmet sevgilisi ile Almanya' ya gitmeye hazırlanan bir genç. Küçükken de erkek gibi değildi ki. Erkek gibi dediğin nedir ki? Kıllı mı olacak? Ahmet' de fazlasıyla var. Feminen olmayacak mı? Ahmet sonuna kadar maskülen. Ama ne var ki gey. İbne. Top. Toplum başka ne der bilmiyorum. Kendine sövdürmeyi sevmeyen ve bir çok kişinin arkasından söven, toplum. Sürekli birilerini dışlayıp ezmeye çalışan, toplum.Ahmet küçüklüğünden beri dans ederdi, narin bir üslubu vardır. Her neyse Ahmet Almanya' ya gitmeden bir önceki gece babasına söylüyor. Homoseksüel olduğunu. Babası ki Urfa' nın en yüce törelerinden. Töre diyorum ha. Şu asıp, kestiren, vurduran töre. Hele annesi tam bir töre düşkünü. Babasının yüreği el vermezken silahı önüne koyan kişi.



Baş Zenne Can. Ahmet' de Can' da asker kaçağı. Jandarma her yerde onları arıyor. Can' ın yüzü güneş görmüyor sırf jandarma onu bulacak diye. Hep gececi Can. Hep gece kuşu. Hep gece dışarıda. Can' ın babası şehit. Abisi tam bir homofobik. Bir tek annesi ve teyzesi ona dört kolla sarılıyor.Onların sayesinde yaşıyor Can. Keşke Ahmet' in annesi de öyle olsa...


Asker maceralarına gelince. İbneyim ben askere gitmeyeceğim dediğinde karşı çıkıyorlar nerden bileceğiz senin ibne olduğunu diye. Fotoğraf istiyorlar. Ne fotoğrafı? diye sorarsanız: Hemcinsiyle anal ilişki yaparken fotoğrafı. Öyle ki iğrenç. Öyle ki utanç verici ki. Asıl geylerin değil şube de görev yapanların yüzlerinin kızarması lazım. Kendilerinden nefret etmeleri lazım. Oysa ki utananlar duygulu insanlar. Kendini kötü hissedebilen insanlar. Ne yazık ki ben bile utanıyorum o fotoğraf isteyenlerle aynı ülkede bulunduğuma.

Bu filmi Mixed Kebab'tan sonra Kübra A. 'nın önerisi üzerine izledim. Çok teşekkür ederim Kübra....

Gel gelelim filmi beğenip beğenmediğime. Beğenmedim sanırım. Bu ne ya? Bu bir film olamaz. Film değil bu. Bir rulo peçete harcattıran film mi olur? Beğenmenin daha üst mertebesi varsa ben ondan alayım. Çünkü filme olan hislerim onlara layıklar. Eğer ki sizde duygularınızı kusmak istiyorsanız mutlaka izleyin.

Size bir kaç Zenne videosu paylaşayım da dans nasıl edilir görün. :)

Fragman:

Performans:



Seni unutmayacağız Ahmet Yıldız. 
Ne yalnızsın ne de yanlış!


4 yorum:

  1. Bir insanın kimseye zararı yoksa, bırakın istediği gibi yaşasın. Ama ülkemizde en özgürlükçü olduğunu söyleyenler bile aynı, tercihlere saygısız. Cinsel tercihte de böyle din tercihinde de, müslüman ülkede müslümanlığa bile saygı yok. Neyse çok uzattım :) Ben de izlediğimde gerçek bi hikaye olmasaymış keşke demiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunun bir tercih değil doğuştan gelen bir yönelim olduğunu sürekli düzeltilmesini istiyorlar. Neyse işte yorumundan ötürü çok teşekkürler :)

      Sil
  2. Ben teşekkür ederim Can. Düşüncelerini okumak keyifliydi.

    Filmi ilk kez Altın Portakal sürecinde izlemiştim. Seyrettiklerimin gerçekliği çok vurucu olmuştu benim için de.Ne yazık ki böyle bir yerde yaşıyoruz. Vaktiyle katıldığım birkaç LGBTİ seminerinde anlatılan hikayeleri dinlediğimde canım yanmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle bende çok duyuyorum ve bu da beni çok üzüyor. Nasıl yerde yaşıyoruz ya? sorusunu bir çok kez soruyorum. :(

      Sil