19 Temmuz 2014 Cumartesi

Gizli Anların Yolcusu- Kitap Yorumu


Merhaba arkadaşlar,

Yine bir kitap yorumum ile kalemimi elime aldım. Henüz okumuş ve tadını hala damağımda hissettiğim kitap olan 'Gizli Anların Yolcusu' kitabını sizler için dile getireceğim. Daha önce hiç Ayşe Kulin' nin kitaplarından okumamıştım. Fuardan aldığım bu kitap ocak ayından beri okumamı bekliyordu ve nihayet okudum.

Ayşe Kulin, günümüz popüler konusu olan ama aslında insanlık çağından beri var olan ve kaç bin çeşit canlıda görülen eşcinsellik üzerine yazdığı bu kitap oldukça başarılı. Çok akıcı ve sürükleyici. Sırf gece ıssızlığında bu kitabı okuyacağım diye gün ışığını bile izler oldum. Beni son derece derinden etkiledi.

Her romanda kendimi bulduğum gibi bu romanda da kendimi aradım. Ortalarına geldiğimde kendimi çok kirli ve aciz bir insan gibi hissettim. Ama gerisini okuyunca herkesin elinin benimki kadar kirli olduğunun farkına vardım. Kitapta yalnız bir şeyi eleştirebilirim tabi haddimse, toplumun tiksinerek baktığı ve hastalık olarak gördüğü eşcinselliği sanırım birazcık da körüklemiş. Çünkü herkesin bildiği üzere eşcinseller çocukluğunda bir tacize uğramış yada aile bireylerinin birinin eksikliğini hissetmiş kişiler olarak tanımlanıyor ki bu çok yanlış bir düşünce... O kişilerde sizin benim gibi insan, onlarda yemek yiyor, müzik dinliyor. Hiç bir şeyleri eksik değil sonradan olabilecekleri bir şey de değil ,böyle doğulur. Ama Ayşe ablamız taciz olayıyla toplumun bu düşüncesini körükleyip sanki taciz kişiyi eşcinselliğe maruz bırakmış gibi bir yaklaşımda bulunmuş.

'Bu romanda sadece aşkı değil, 
toplumun zorladığı hayatları, 
harcanmış çocukları, 
kendi içindeki sırlarla en yakınlarını yaralayan ailelerin öyküleri 
soluk kesen bir tempoyla okuyacaksınız.'

Kitap bir yayın evi sahibi olan İlhami beyin ağzından konuşuyor. İlhami, evli zamanında ve 2 çocuk babası ama şimdi birini kaybetmiş ve arkasından yas tutmuş vaziyette bir adam. İlhami' nin girdiği çıkmazlarını, hatarını, ve onlar karşısında nasıl mücadele ettiğini anlatıyor kitap.

Velhasıl ben kitabı çok beğendim. Çoğu kez okurken kitap okuduğumu unutup olaylara kendimi kaptırmış bulduğum aşikar. Eminin sizlerde öyle olacaksınız. Şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum.

2 yorum:

  1. Devam Kitabı olarakta Bora'nın Kitabı (Not: her iki kitabı da okumadım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. borayı tanımak bana pek iyi gelmedi okumayı düşünmüyorum ama son anda belki kararımı değiştiririm :)

      Sil